Dromen vangen

Word je vaak wakker met vragen over dat zotte verhaal dat je net weer meemaakte in je droom? Wat betekende dat nu weer?
Maakt het ‘analyseren’ van je dromen je niet altijd veel wijzer?

Misschien heb je wel zien om wat technieken te komen leren die je dromen toegankelijker maken?


Praktisch: Workshop ‘Dromen vangen’
Zaterdag 23 juli 14-17u
Savoiestraat 146, 1060 Sint-Gillis, Brussel
inschrijven hier

Een voorbeeld van hoe we zouden kunnen werken…

Ik wandel door de gangen van een gebouw. Het lijkt op een schoolgebouw, maar zonder de sfeer van jongeren die er rondhangen.
Ik kom aan een soort drankautomaat met flesjes erin. De flesjes zijn allemaal ondersteboven opgesteld. Ik wil een drankje nemen en open de glazen deur van de automaat, maar plots breken verschillende van de flesjes open en gutst een grote hoeveelheid drank uit de automaat op de vloer voor en op mijn voeten.

Een korte scene uit een langere droom, maar wel het meest verwarrende, opvallende deel ervan. En vaak heb je niet meer nodig. Wat in je droom blijft je het meeste bij, wat bracht je het meeste in de war? Als je dat te pakken krijgt, kan je beginnen exploreren, associëren en verder dromen.

Er zijn verschillende manieren om met mijn droom aan de slag te gaan, deze keer teken ik.
Ik teken de automaat en zoom in op de gutsende drank die op de grond spoelt.
Elementen in mijn droom staan voor delen van mezelf die al dan niet ruimte krijgen in mijn leven. Ik teken de gutsende vloeistof verder in detail, waarna ik me inbeeld dat ik die gutsende vloeistof ben. Wat doet dat met mij, hoe reageert mijn lijf daarop, welke beelden, geluiden, bewegingen komen er naar boven als ik mijn denkende hoofd even los en vertrouw op het volgen van dat gutsende geweld.
Ik laat het gutsen en vloeien en er komt een dromerig beeld van een grote walvis in het midden van de oceaan. Ik lig op mijn rug op de rug van dat grote beest. De oceaan is kalm en er is nergens land te zien. Ik fantaseer en droom verder en ontdek hoe mijn mond dienst doet als luchtgat voor de walvis. Ik voel de kracht van de walvis als het dier water en lucht omhoog spuit. Zo lig ik daar even, vol vertrouwen, heerlijk gedragen door die brede rug. Dan begint de walvis te duiken. Dat had ik niet voorzien. Ik droom even verder, ga mee op de rug onder water, maar kan er niet bijblijven en komt terug naar boven.
Iets in die onbekende diepte houdt me tegen om verder te dromen. Bij die grens eindigt mijn exploratie en daar zit ook net een hint voor verdere verdieping.

Maar ik ben geïntrigeerd door die walvis. Een dier met veel betekenis, mythische en spirituele kwaliteiten.
Onze dromen zitten vol met symbolen en associaties, vaak uit ons collectieve bewustzijn. Ik zoek in mijn boek over symbolen, op zoek naar de walvis en zijn betekenis.

Ik lees over het vertrouwen van de walvis, over het onbekende en mysterieuze, over de kracht en de wijsheid en over de rol die de walvis speelt in volksstammen als spirituele moederfiguur.
Steeds bij het onderzoeken van dromen, begin ik met iets op te schrijven over hoe het met me gaat, wat me bezig houdt of iets dat ik me afvraag en waar ik over nadenk in mijn leven. Na het onderzoek van mijn droom en de walvis, ga ik terug naar die vraag die me bezighoudt die dag en merk hoeveel antwoord ik vind in wat ik net las over de walvis.

Het vraag wat vertrouwen en overgeven aan de droom, maar telkens weer verbaas ik me over wat ik eruit haal en hoe er altijd een boodschap in zit.

Word je zelf vaak wakker na een nacht vol dromen en probeer je die nachtelijke beelden en verhalen te begrijpen?

Kom een namiddag dromen vangen in Sint-Gillis.
Een beetje theorie, maar we gaan vooral met je dromen werken en technieken leren om het nadien ook zelf te kunnen doen.
Associëren, verder dromen, improviseren, tekenen en het grotere verhaal van je droom snappen, altijd in de context van wat je bezig houdt in je leven, altijd verbonden met de vragen en uitdagingen die je tegenkomt.

Praktisch:
Zaterdag 23 juli 14-17u
Savoiestraat 146, 1060 Sint-Gillis, Brussel
inschrijven via deze link