Training ‘Werken met mannen’

Deze training vond een eerste keer plaats in het najaar van 2023.

Op het Mannenfestival 2024 zal Thomas een verkorte versie aanbieden in samenwerking met Ewoud Monbaliu.

Een maand later zal Thomas de volledige training op maat aanbieden voor De Spiegel vzw, centrum voor drughulpverlening.

Hieronder kan je alvast meer in detail lezen wat de training inhoudt en hoe we werken.

In de toekomst komt er zeker nog een open aanbod.

Schrijf je in voor de email lijst met onderstaande knop als je op de hoogte wilt blijven over toekomstige trainingen.


Hoe deze training ontstond


Sommigen onder jullie weten dat ik de laatste twee jaar in Portland heb gewoond. Aan de ruige westkust van de VS, in de staat Oregon, heb ik me ondergedompeld in Processwork en in een cultuur die enkel aan de oppervlakte gelijk de onze blijkt te zijn.
In het laatste jaar van mijn Master heb ik hier een droom waargemaakt die al lang stof lag te vergaren door hier een reeks mannengroepen te beginnen. Ik dacht wel dat ik het werken met mannen leuk zou vinden, maar niet dat het één van de fijnste en dankbaarste projecten zou worden waar ik me ooit voor geëngageerd heb. De mannen waren zo enthousiast over het werk dat we deden, kwamen week na week terug en ik ging telkens vervuld naar huis. Aan het einde van de eerste reeks wilden velen meer.
Eén van de terugkerende deelnemers, Peter Mortola, wou helpen en samen werkten we een nieuwe, meer intensieve reeks uit voor een gesloten groep van 8 mannen. Als professor aan het plaatselijke Lewis & Clark College is Peter al jaren bezig met werken met jongens en mannen als docent, als facilitator en in publicaties. Onze verschillen in leeftijd, achtergrond en aanpak en onze gelijkenissen in onze Gestalt benadering en hoe we als man in de wereld staan bleken een fijne match. We hebben enorm genoten van het werk en veel geleerd samen met de groep mannen.

Ik ben ondertussen terug in België geland en het toeval wil dat Peter in oktober naar Europa komt, om les te geven.

Dat gaf ons zin samen te werken in België en een training ineen te steken over werken met mannen. Op 27 oktober zullen we in Brussel een dagworkshop aanbieden waarin we methodieken zullen toepassen die we gebruikten in onze mannengroepen in Portland. We zullen de oefeningen onderbouwen met theorie, onderzoek en Peters academische publicaties.
Als je graag van de mannen zelf hoort hoe ze ons werk ervaarden, bekijk dan de korte video.

Onze ideeën over mannenwerk samengevat:

IN VERGELIJKING MET VROUWEN IS ER EEN SUBTIEL, MAAR BELANGRIJK VERSCHIL IN DE MANIER WAAROP VELE MANNEN IN DE WERELD STAAN. DIT VERSCHIL TOONT ZICH IN HOE MANNEN IN RELATIE GAAN EN VINDT ZIJN OORSPRONG IN BIOLOGIE EN IN SOCIALE INVLOEDEN.
DIT VERSCHIL IS NIET ONVERANDERBAAR, HET IS NIET AANWEZIG BIJ ALLE MANNEN EN HET TOONT ZICH IN GRADATIES EN IN POLARITEITEN.

WE GELOVEN DAT VELE MANNEN WERK TE DOEN HEBBEN WAT BETREFT HUN SOCIALE EN RELATIONELE VAARDIGHEDEN.
OOK GELOVEN WE DAT VELEN ONDER ONS KUNNEN WERKEN AAN HET BETER BEGRIJPEN VAN EN EFFECTIEVER WERKEN MET MANNEN.

WE KUNNEN MEER IMPACT HEBBEN IN ONS WERK MET MANNEN ALS WE VERSCHILLEN KUNNEN ZIEN IN PLAATS VAN TEKORTEN IN DE MANIER WAAROP MANNEN CONTACT MAKEN.
WE GELOVEN DAT WE MANNEN KUNNEN HELPEN BETER CONTACT TE MAKEN WANNEER WE ZELF BETER CONTACT MAKEN MET HEN.

Lees meer over onze ideeën in onze nieuwsbrief of
klik hieronder in het archief als je emails gemist hebt:

12 september ’23: Support & Challenge
22 september ’23: Direct & Indirect approaches
03 oktober ’23: Affiliation & Status
12 oktober ’23: Gas pedal & Brakes
19 oktober ’23: Empathy for people & Empathy for things

OVER DE TRAINING ‘WERKEN MET MANNEN’


Wanneer zou deze training iets voor jou kunnen zijn?

Je bent een man of een vrouw die mannen individueel of in groep begeleidt in hun persoonlijke groei en je merkt dat je wel eens vastloopt. Je bent getraind en opgeleid om mensen te helpen dieper te gaan, maar op die moeilijke momenten weet je niet hoe je voorbij de blokkage raakt. Je kent de sociale impact op mannen, hoe de patriarchale samenleving het mannen moeilijk maakt zich kwetsbaar op te stellen en hoe hun privileges die impact versterken. Toch is die kennis niet altijd genoeg om verder te geraken met de mannen die je begeleidt. Je hebt een sterke band en vertrouwen met de mannen die je begeleidt, maar wanneer mannen vastlopen zie je hoe ze zich eenzaam voelen, zich afsluiten, het gevoel krijgen dat ze falen en zich schamen. Ze kunnen op die momenten hun goesting kwijtraken om aan zichzelf te werken, te leren en te groeien. Je zou graag meer vaardigheden en kennis hebben over hoe je mannen kan helpen in die moeilijke momenten en bent nieuwsgierig naar een training die specifiek daarop focust.

Wat mag je verwachten op deze trainingsdag?

In onze groepen hebben Peter en ik vaak gezien hoe de moeilijkheden in het werken met mannen inderdaad sociaal aangeleerd zijn. Mannen hebben veel voordeel van de patriarchale samenleving en tegelijkertijd komen ze erdoor ook in een kooi terecht, een kooi gecreëerd door veel moetens en niet-mogens. Naast de sociale impact is er echter ook een biologische impact die erkend dient te worden. In sociale interacties zijn mannen anders deels doordat ze biologisch anders zijn. Onderzoek toont fascinerend bewijs van dit verschil. Onze ervaring is dat het belangrijk is in het werk met mannen een balans te bewaren tussen mannen helpen te leren wat ze sociaal niet geleerd hebben én hen te benaderen op een manier die hun verschillen respecteert en waardeert.

In deze training zullen we praktische oefeningen en ervaringen aanbieden die we in ons werk gebruikt hebben. Daarnaast zullen we theorie en onderzoek bespreken die onze benadering ondersteunt. Als deelnemer zul je praktische methodieken leren én theoretische kennis opdoen die je eigen werk zal onderbouwen.

Wat is deze training niet?

Om duidelijk te zijn over de nuance die we willen behouden in dit gepolariseerde debat, wil ik een quote gebruiken uit Peters recente hoofdstuk over ‘hoe mannen te helpen beter contact te maken met zichzelf’:

“I find it difficult at times to advocate for this population that causes so much harm in the world – from mass shootings to sexual abuse to broken windows at the Capitol. It’s therefore important to state what my advocacy is not: It is not meant to reinforce patriarchy or white male supremacy. It is not an attempt to “make our gender great again” by working to reinstate outmoded forms of masculinity. It is also not an attempt to reinforce a rigid gender binary: I believe there are many expressions of gender and many ways to be male. Put simply, in advocating for men, I think it is important to acknowledge the obvious social influences on gender development — for example, the all to pervasive message, “big boys don’t cry” — while at the same time acknowledging the influence our biology may have on our development — for example, the evidence that testosterone may inhibit tear production (Bylsma LM, et al, 2019). By being willing to be informed about both social and biological influences on male development, we may see the male client before us who is struggling to express his emotions differently: Instead of seeing him from a deficit perspective (“This client has an inability to express emotions”), we may be able to see him from a perspective of difference (“I may have to change my expectations of what emotional expression looks like and adjust my practice to be more accomodating”). To be clear, I think there are many things our male clients need to practice and learn (for example, expressing vulnerability, using words not fists, etc), but, equally, I think there are many things we as practitioners need to learn as well (for example, how to both recognize and not pathologize male differences, how to adjust our practices accordingly, etc.)

Inhoud van de training

Hieronder een overzicht van de inhoud van de dag zodat je een idee krijgt over hoe we deze dag willen opbouwen. Als je meer wil weten over de specifieke ideëen waarop we ons baseren, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief met de knop hieronder, dan ontvang je updates en meer verdiepende teksten over de theoretische achtergrond

TimingWat we zullen doen
9:30-11:00– Opening, welkom en overzicht van de dag
– Introductie-oefening ‘Pick a card’
– Link praktijk en theorie: ‘Support & Challenge’, een dialectisch kader voor het faciliteren van groepssfeer, structureren van groepswerk, ontwikkelen van oefeningen en hanteren van het werkritme
11:00-12:30– Oefening ‘Talking Hands’: faciliteren van contact en intieme gesprekken
– Link praktijk en theorie: navigeren tussen ‘Direct & Indirect’ contact of ‘hoe mannen vaak meer zeggen over zichzelf wanneer ze niet rechtstreeks over zichzelf praten’
12:30-13:30-LUNCH-
13:30-15:00– Oefening ‘Snowball Activity’: hoe praten met mannen over competitie en vergelijking tussen mannen?
– Link praktijk en theorie: gebruik van de dialectiek ‘Affiliation & Status’ in je begeleiding en om mannen te helpen met elkaar te interageren
15:00-16:30– Lezen van Peter’s korte prentenboek ‘The bear inside’, geschreven voor kinderen en relevant voor het werken met mannen
– Oefening ‘Draw your Bear’
– Link praktijk en theorie: de ‘Gas Pedal & Brakes’, een belangrijke metafoor voor veel van de moeilijkheden waar mannen mee worstelen, zoals agressie, aandacht, seksualiteit, externaliserend gedrag, ..
16:30-17:30– Theorie: de dialectische spanning tussen ‘Empathy for Things’ en empathie voor mensen en hoe ‘meertaligheid’ ons helpt flexibeler te zijn
– Oefening ‘Closing Card Activity’: wat heb je geleerd en wat neem je mee?

Praktisch en prijs

  • Deze training zal volledig in het Engels verlopen (situatie oktober ’23)
  • De training zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober van 9u30 tot 17u30
  • Locatie is in het zuiden van Brussel, in GC Pianofabriek, vlakbij station Brussel-Zuid en openbaar vervoer
  • Breng je eigen luch mee, eet in het Café Alcantara op het gelijkvloers van de Pianofabriek of ga ergens iets eten in de vele horecazaken in de buurt
  • Koffie, thee en water zijn aanwezig
  • Kostprijs voor de dag is 175€ excl. btw
  • Peter en ik zijn een boek aan het schrijven over dit werk. Aan het begin van de dag krijg je een exemplaar van het manuscript in wording, zodat je mee kan volgen tijdens de theoriemomenten, zelf aantekeningen kan maken en achteraf kan nalezen en verdiepen.

Als dit je nieuwsgierig maakt en je wil meedoen, click dan op de knop hieronder om te betalen en je plaats te verzekeren


Hier nog een bonus om mee te eindigen, een korte video die we maakten met een aantal mannen die meededen met onze wekelijkse ‘Mendays’ groepen in Portland. Ze vertellen waarom ze meededen en wat ze eraan hebben gehad. Geniet ervan!