Over mij

‘Dat wat zal zijn, wanneer het zal zijn, zal zijn dat wat het is’, Fernando Pessoa.

Die quote schreef ik de laatste jaren vooraan in mijn agenda, net onder de lijntjes waar mijn gegevens staan die een vinder de weg wijzen.

Sinds een jaar heb ik me ook maar een tablet aangeschaft, dus die quote schrijf ik nietfoto bijgewerkt Toon meer op. Misschien heb ik hem ook minder nodig. Gestalt heeft me helpen ontdekken dat veranderen geen gevecht moet zijn. Iets anders doen begint bij te kijken naar hoe ik het doe en te erkennen dat dat mijn manier is. Dat lukt niet door elke dag langs een quote te bladeren.
Het mooie aan Gestalt is voor mij dat aanvaardende. In de Gestalttherapie zijn we minder geïnteresseerd in het ‘waarom’ of ‘omdat’, maar des te meer in ‘hoe’. Hoe doe ik iets, hoe ervaar ik iets, hoe denk ik, hoe voel ik. Die vragen geven me meer greep op het hier en nu. Die vragen helpen me zien wat belangrijk is.

Na mijn studies Psychologie verliet ik de universiteit met een brandende ambitie. Ik ging een half jaar reizen, maar popelde eigenlijk om te beginnen werken. Ik werkte een jaar in een therapeutische gemeenschap in Antwerpen. Nadien werkte ik zes maanden aan de KUL in een onderzoeksgroep en kreeg een kans op een doctoraat. Het prestige blonk in mijn ogen. M’n intense voorbereiding was niet genoeg. Iemand anders kreeg de vacature en ik was erg teleurgesteld.
Toevallig kreeg ik op dat moment de kans te beginnen werken op mijn stageplaats, De Spiegel, een centrum voor verslaafden. Ik begon met enige reserve als psycholoog achter een bureau en ging na een jaar in de leefgroep werken.
Van de theorie aan de KUL naar de pure praktijk in een groep van cliënten. Ik besefte dat ik me bij elke stap dieper in de praktijk beter in mijn vel voelde. Het was het contact met mensen dat me plezier gaf en niet het doctoraat onder m’n arm.

Twee jaar geleden begon ik met een opleiding Gestalttherapie bij Multidimens. Daar was het opnieuw het contact dat me wist te passioneren. Gestalt zegt heel simpel dat het leven ontstaat op de grens tussen jezelf en de ander. Energie, plezier, motivatie en mildheid heb ik leren zien als resultaat van contact met mensen. Als ik er dan in slaag om kwetsbaar te zijn in dat contact, dan weet ik veel beter wat ik wil en wat niet, dan kan ik trouw zijn aan mezelf. Dat is soms durven. Gaan staan in wat ik wil en dat delen. Als ik dat doe, dan klopt het vaak allemaal.

Dat wil ik met jou doen. Je helpen zoeken naar wat jouw energie en plezier tegenhoudt. In contact gaan en onderzoeken, op zoek gaan naar wie je bent en wat je wil.