Hieronder uitleg over Between Men in Antwerpen en over de mannengroepen in Borgerhout op 07/10, 04/11 en 02/12/’24.
Als je graag algemeen meer wil lezen over mijn mannenwerk, ga dan naar deze pagina.
Eind vorig jaar ontmoette ik Bert Stienaers, van Stromen. We kwamen samen door onze gedeelde goesting om met mannen te werken en uiteindelijk nodigde Bert me uit om in de lente van ’24 een serie mannengroepen te begeleiden in Antwerpen.
Na die succesvolle serie volgt er nu een nieuwe serie van drie groepen in Borgerhout.
Hoe kijk ik naar mannelijkheid?
Man zijn in deze wereld heeft een impact op wie je bent als persoon. Die impact komt van onze biologie én van onze maatschappij. Man zijn biedt privileges en voordelen en beperkt en limiteert je ook.
Als onderdeel van je identiteit heeft mannelijkheid, vaak onbewust, heel wat invloed op hoe je naar jezelf kijkt, hoe je je gedraagt in relaties en hoe je in de wereld staat. Zolang die invloed onbewust blijft, zullen lastige patronen en moeilijkheden in relaties blijven terugkomen.
Mannen hebben zelden een plek om met andere mannen uit te wisselen, te leren van elkaar en elkaar te ondersteunen. Dat maakt dat vele mannen zich eenzaam voelen in hun worstelingen en twijfels in het leven. Echter, om te ontdekken en begrijpen hoe jouw mannelijkheid mee vorm geeft aan wie je bent, heb je andere mannen nodig.
Als begeleider van mannengroepen bied ik geen model aan van wat mannelijkheid is. Zelf ben ik evengoed nog aan het leren wat ‘man zijn’ voor mij betekent en ik geloof dat je als man zelf een antwoord moet formuleren op wat mannelijkheid voor jou betekent. Wel bied ik een omgeving en technieken aan voor deelnemers om hun eigen reflectie en exploratie te doen, samen met andere mannen. Als deelnemer kan je zo gaandeweg ontdekken welke impact man zijn heeft op jou, op jouw relaties en op je manier van in de wereld staan.
Voor wie?
Simpel gezegd zijn deze groepen voor elke man die zich vragen stelt over wat het betekent voor hem om ‘man te zijn’, hoe hij zich als man wil en kan uitdrukken en in de wereld wil staan.
Als je je toch afvraagt of dat dan op jou van toepassing is, lees dan de volgende statements en check of je je erin herkent:
- Je merkt dat je soms in conflict komt met gangbare verwachtingen van mannelijkheid en vraagt je soms af hoe je als man wil zijn.
- Je beseft dat man zijn van invloed is op jou en op hoe je in de wereld staat, maar hebt geen idee hoe je daar meer bewust van kan zijn
- Je bent soms in de war over wat man zijn betekent voor jou en hoe je jezelf als man kunt uitdrukken.
- Je beseft dat ‘man zijn’ voordelen en beperkingen heeft, maar je vraagt je af of dat jouw eigen, persoonlijke ervaring is of dat andere mannen dit ook zo ervaren.
- Je hebt zelden gesprekken met mannelijke vrienden over zo’n diepere vragen en als dit toch gebeurt, zijn ze meestal niet bevredigend.
- Je voelt een behoefte naar meer diepgang met andere mannen en zou graag een plek vinden waar je andere mannen kan ontmoeten die antwoorden zoeken op gelijkaardige vragen.
- Je kan je inbeelden dat je meer duidelijkheid, vertrouwen en richting zou hebben in je leven als je de kans zou hebben over je man zijn na te denken.
- Je hebt geen nood aan therapie, maar hebt wel behoefte om meer inzicht te krijgen in jezelf en je mannelijkheid.
Wat gaan we doen?
- Drie groepssessies van 2,5 uur op de drie eerste maandagen van oktober, november en december, met maximaal 7 deelnemers.
- Elke sessie bekijken we mannelijkheid vanuit een iets andere invalshoek.
- Je relatie als man met jezelf
- Je relatie als man met anderen
- Je relatie als man met de wereld
Je kan naar één groep komen, naar twee of naar alle drie, zoals je wil. Als je naar meerdere groepen komt, zal je merken hoe er overlappingen zijn tussen de verschillende invalshoeken. Dat geeft de mogelijk je inzichten nog verder te verdiepen en te integreren.
Ik illustreer het aan de hand van onderstaand diagram.
- Je mag je verwachten aan reflectieve vragen en gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen, geleide meditaties, creatieve werkvormen, delen met en luisteren naar andere mannen.
- Je hebt geen voorgaande kennis of ervaring nodig om deel te nemen.
Wat zeggen mannen over de vorige serie in Antwerpen in de lente van 2024?
‘Het was echt fijn om samen met een groep van 6 mannen na te denken over wat ons man maakt. We hebben mooie en eerlijke gesprekken gevoerd, en elke man had zijn eigen inzichten en inbreng, heel inspirerend.
Thomas had goeie vragen voorbereid om naar het thema ‘man zijn’ te kijken en het gesprek te begeleiden. Na elke avond wandelde ik tevreden naar huis en bedacht dat alle mannen deugd zouden hebben om deel te nemen. Als er nog mannenavonden worden georganiseerd kom ik zeker terug.
Merci.’
– Wietse, 43j –
‘De mannenworkshops met Thomas gaven me de kans om mijn soms strikte beeld over mijn man-zijn om te denken.
De uitwisseling in openheid heb ik krachtig en inspirerend ervaren.
Bedankt allemaal!‘
– Bert –
Wie ben ik?
Ik ben Thomas Ameel, klinisch psycholoog, Gestalt therapeut en coach. Dit is mijn website, waar je alle info vind over mij:
- Lees iets meer over mij
- Wat is mijn professionele achtergrond en hoe kan je me bereiken?
- Meer over mijn mannenwerk in België
Praktisch:
Data & thema’s
7 oktober ’24: 19u-21u30 – Hoe ga je als man in relatie met jezelf?4 november ’24: 19u-21u30 – Hoe ga je als man in relatie met anderen?- 2 december ’24: 19u-21u30 – Hoe ga je als man in relatie met de wereld?
Locatie
Café Mombasa, Moorkensplein 37, Antwerpen
Prijs en deelname
- Alle drie de groepen zijn ‘drop-in’.
Dat betekent dat je één keer of meer kan komen, zoals je wil. Er is geen verwachting voor enig langdurig engagement. - Deelname aan een groep kost 35€.
- Ik vraag je vooraf in te schrijven. Plaatsen zijn beperkt en voor mijn voorbereiding helpt het enorm te weten hoeveel mannen ik mag verwachten.
Schrijf je hieronder in voor afzonderlijke sessies.
Niet zeker of dit wel iets voor jou is?
Stuur een mailtje, bel me of schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief
👇🏻